Slaget vid Stäket 13 augusti 1719, hade två olika delar, en som utspelar sig på Boo-sidan som till stora delar, för svensk del, sker på svenska skepp(galärer), med ryssarna beskjutna vid bl.a. Gammeludden.
På Skogsö, ängarna du kan se framför dig:
Efter att Ryssarna gått i land i viken uppe mot Baggensfjärden följde de Skogsös stränder bort till Skogsöträsk där man vände in mot land. En del mindre sammandrabbningar förekom på vägen fram till det som var ”Slaget vid Stäket”.
Ett formellt beteende kan man kalla dåtidens slag. Man ställde upp sig mitt emot varandra och sedan pågick slaget till dess någon vann (tydligt) eller tills mörkrets inbrott.
Enligt dagens beräkningar kan man tänka sig att ca 1800 ryssar (av totalt 3600 som fanns här den 13 aug) mötte ca 700 st soldater till stora delar från Sörmlands regemente, en del tremänningar från Upplandsregementet skall även ha deltagit.
Vid 20-tiden påbörjades slaget och det pågick sedan till ca 21.30 då det var helt mörkt och då drog sig svenskarna tillbaka. Genom de arkeologiska fynden kan man se att de granatkastande Grenadjärerna stod i ena delen av slagfältet och att de kastade granater upp mot Knapens hål.
Via fynden såsom kulor, granater, hagel och dräktdetaljer kan vi idag tolka hur det gick till och men hjälp av en tolkad version av tidens propaganda kan vi idag säga att man stod mitt emot varandra och sköt med sina musköter, pistoler och mindre transportabla vapen. Röken låg tjock och mörkret tätnade allt mer. Det tar tid att ladda om en musköt 3-4 minuter och efter en stund tar kulorna slut. Nu blir det blankvapenstrid, hu.
Man drar sina värjor och monterar sina bajonetter och går i närstrid, adrenalinet flödar och mörkret tätnar allt mer. Nu går det inte längre och svenskarna drar sig tillbaka och återsamlas på andra sidan en kulle. Ryssarna plundrar slagfältet och …. hur gick det sen? Kom till museet Hamn och lär dig mer!