Om du vågar dig fram till kanten och tittar ner så ser du det som är en del av Nacka Ström.
Alldeles intill Ältavägen ligger ett falurött hus. Det är en så kallad parstuga, en lite större modell av en vanlig hustyp från äldre tid. Här bodde rättaren på Nacka gård och hans familj. Han var arbetsledare på jordbruket. Det var ett viktigt jobb på en stor gård, som hörde till bruksmiljön vid Nacka ström. Gården heter Nacka gård.
Vid 1500-talets början var det här ett fint läge. Platsen låg skyddad i en dalgång. Ån intill kunde ge vattenkraft. Via Sicklasjön-Hammarby sjö hade man en bra transportväg till huvudstaden. Gustav Vasa såg möjligheterna, och ordnade så att ett järnbruk för statens behov kom till. Snart kom även sjökrog, kapell, odlingsmarker och skogsbruk. I slutet av 1500-talet låg flera industrier vid strömmens kvarnar. Bruket är det första större område som fått namnet Nacka. Det berodde förmodligen på att människor tyckte att berget på andra sidan vägen liknar en nacke i profil.
Den stora huvudbyggnaden byggdes 1874 och präglas av tidens snickarglädje. Den långa timrade byggnaden med vällingklocka byggdes som ladugård 1881.
Följ kulturpromenaden för att få veta mer om Nackas historia!