Hur

tallhedFriska Nacka går ut på att du med hjälp av en karta skall hitta olika kontrollpunkter. Kontrollpunkterna markeras med en stolpe av aluminium med nummer (för att veta att du är vid rätt kontroll) och två bokstäver som du ska registrera som bevis för att du har varit där.

Det finns fyra olika typer av kontrollpunkter. De skiljer sig åt i färg och svårighetsgrad. Grönt är allra lättast, blått är lätt, rött är medelsvårt och svart svårast.

Grön: Kontrollstolparna år placerade så att även de som inte har orienterat tidigare enkelt skall kunna besöka dem under en promenad eller löptur. Som regel kan de nås direkt från motionsslingor eller vägar.

Blå:  Här kommer in på stigar och spår inne i skogen, men kontrollerna är ganska lätta att hitta.  Du är ute i skogen, men inte långt från stigen.

Röda: Här har du lämnat stigen, kontrollstolparna sitter i skogen. Men det är inga större svårigheter att hitta till kontrollpunkterna om du läser kartan noggrant. Du kan bli blöt om fötterna om det har regnat.

Svarta: Det är klurigt att hitta dessa kontrollpunkter och du ser dem inte från stigarna. De är placerade i obanad terräng inne i skogen och du måste använda kartan och gärna en kompass för att hitta dem.